Groot aantal zzp’ers treft slechte voorzieningen

dinsdag 24 september 2019 - 12:39|
Van onze partner
THEBAGSTORE.NL

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ondernemer te worden en starten een eigen bedrijf. De overheid lijkt de groei niet bij te kunnen benen. Voorzieningen voor deze zelfstandigen laten nogal te wensen over. 

Het is de droom van veel mensen: een eigen bedrijf runnen. Vorig jaar startten 168.000 zzp’ers een bedrijf. Een groei van vijftien procent ten opzichte van 2017. Gingen ze eerder als werknemer dagelijks met de laptoptas onder de arm naar kantoor, ze werken liever vanuit huis of starten een eigen kantoor. De vrijheid lonkt, ze houden van uitdagingen en menen een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Veel mensen zetten die stap, ook al laat de regelgeving rond de zzp’er nog veel te wensen over. 

Zonder pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het CBS meldt dat er op 1 januari 2019 ruim 1,9 miljoen ondernemingen in Nederland zijn. Dat zijn niet alleen maar zzp’ers, daar vallen ook bedrijven met personeel onder. Van dat aantal staat 1.237.734 als zzp'er te boek. Mensen die zelfstandig werken, zowel fulltime als parttime. 

Het kabinet buigt regelmatig het hoofd over de voorzieningen voor deze grote groep. Veel zelfstandigen bouwen niet of nauwelijks een pensioen op en vaak is er ook geen sprake van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die is gewoonweg te duur en doet een te grote aanslag op de inkomsten, schrijft de NOS in een artikel. 

Zelfstandige wordt per woord, meter of behandeling betaald
Zzp’ers treffen we in enorm veel beroepsgroepen. Juist dat maakt het lastig afspraken te maken waar iedereen iets aan heeft. Belangenorganisaties maken duidelijk dat niet iedere zzp’er per uur wordt betaald. De stukadoor wordt per vierkante meter betaald, de journalist krijgt per woord betaald en de fysiotherapeut per behandeling. 

Het kabinet lijkt zich daar vooralsnog geen raad mee te weten. Het voorstel is dan ook om afspraken per sector te maken. Ook wordt er gesproken over het instellen van een minimumtarief (15 tot 18 euro per uur) voor het werk van zzp’ers. Het laat zich raden dat veel organisaties daar over vallen. Het tarief zou veel te laag zijn.
Ondanks deze problemen blijft het aantal zelfstandig ondernemers groeien. Vijftien jaar geleden ging het nog om een aantal van 630.000, nu zijn het er ruim over de miljoen. Binnen vijf jaar is dat aantal weer gehalveerd, ofwel vrijwillig of gedwongen. 

Steeds meer vrouwelijke ondernemers
Ook zijn er steeds meer vrouwelijke ondernemers die de reistijd met een stijlvolle rugzak naar kantoor laten voor wat het is en zelfstandig verder gaan. Met name jongere vrouwen en vrouwen van boven de 45 jaar kiezen voor een eigen onderneming, in de gezondheidsbranche en in welzijn bijvoorbeeld. Ze zijn ook vaak als kapsters, schoonheidsspecialist of in de sector cultuur en recreatie actief, meldt De Ondernemer

Gerelateerde nieuwsberichten

Zuinig genieten van je mobiel Tegenwoordig is een mobiele telefoon niet meer weg te denken uit ons leven. Het komt daarnaast erg handig uit in noodsituaties. Denk dan bijvoorbeeld aan wanneer je ‘s avonds laat... 27 maart 2020 - 12:55
Waarom een luiertas zonder bloemetjesmotief ook kan Het is de angst van veel aanstaande ouders: bloemetjes en zoetsappige kleuren. Denk zachtroze en lichtblauw. Een verwachtingspatroon dat iemand de stuipen op het lijf kan jagen. Kan dat niet... 19 september 2019 - 16:51
Een schooltas schoonmaken doe je zo! Helemaal fris en fruitig gaan ze ’s morgens de deur uit. Maar niet altijd even schoon komen ze weer terug. We hebben het nu niet alleen over je kind maar... 6 september 2019 - 14:01