Een schooltas schoonmaken doe je zo!

vrijdag 6 september 2019 - 14:01|
Van onze partner
THEBAGSTORE.NL

Helemaal fris en fruitig gaan ze ’s morgens de deur uit. Maar niet altijd even schoon komen ze weer terug. We hebben het nu niet alleen over je kind maar ook over de kinderrugzak

Een mierzoete beker ranja die nog niet op was en waarvan de deksel net niet goed dicht zat. Een pakje appelsap dat gespletcht is toen er iets op de rugzak viel. Een tas die, toen de schommel ineens vrij was, per ongeluk in een plas regen met modder belandde. Als je (kleine) kinderen hebt, heb je één of meerdere scenario’s vast al eens meegemaakt. Wij vertellen je hoe je deze vieze schooltassen het beste kunt schoonmaken. 

De wasmachine
Het klinkt logisch maar let op; niet alle schooltassen zijn geschikt voor de wasmachine. Controleer daarom altijd eerst het wasvoorschrift in de schooltas of rugzak voordat je deze regelrecht de wasmachine in stopt. Gewatteerde laptopvakken, tassen met leren details en tassen voorzien van een waterdichte polyurethaan coating, kunnen sowieso niet de wasmachine in!  

Gebruik een kussensloop
Heeft de tas leren details, klittenband, ritsen, knopen of andere bijzondere details en kies je er toch voor om de wasmachine te gebruiken? Doe de schooltas dan eerst in een kussensloop voordat je deze in de wasmachine stopt. Kies een sloop met een rits of knopen of maak een stevige knoop in het kussensloop. Dit voorkomt dat de tas en het sloop weer apart van elkaar de wasmachine uit komen. Een wasbeurt rond de 20-30 graden is trouwens meer dan voldoende en zorgt er voor dat je schooltas niet krimpt in de was. 

De stofzuiger
Je denkt er misschien niet zo snel aan maar de stofzuiger is een perfecte oplossing zijn voor het schoonmaken van je tas of rugzak, met name wanneer je tas onder stof of zand zit. En ook verkruimelde koekjes kun je met een stofzuiger perfect uit alle hoekjes van de tas halen. 

De handwas
Het kost je even wat tijd, maar je krijgt er ongetwijfeld een schone schooltas voor terug. Vul een grote bak met lauwwarm water en doe er een scheutje schoonmaakmiddel of afwasmiddel in. Zorg dat het water niet te heet (zeker niet kokend) is omdat dit ten koste kan gaan van de kleur van de tas. Met een fijne borstel of spons kun je zachtjes boenen om de vlekken uit de schooltas te krijgen.. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zo voorkom je allergische reacties bij je kind én beschadiging van je tas. Tip: Stiekem toch een vlek in de tas die je moeilijk eruit krijgt? Probeer het dan met een (oude) tandenborstel. Ook ideaal voor de moeilijke plekjes. 

Drogen
Stop een rugzak nooit in de droger maar laat hem (het liefst op de kop) rusten op een droge plek. Gebruik je rugzak pas weer wanneer die droog en echt niet meer vochtig. Het gebruik van een vochtige schooltas kan namelijk voor schimmel zorgen en dat is slecht voor de gezondheid van je kind. Tip: Rol de schooltas in een grote en droge handdoek.  Zo wordt het overtollige vocht snel opgenomen door de handdoek. Hierdoor is de droogtijd veel korter.  Is het lekker weer? Hang de schooltas dan in de schaduw in plaats van de zon om verkleuring van je tas te voorkomen.  

De slimme aanpak vooraf
Ben je niet zo’n schoonmaakgenie of heb je wel wat beters te doen? Maak het jezelf makkelijk door te kiezen voor een tas die makkelijk schoon te houden is. Kies je bijvoorbeeld voor een tas van Sticky Lemon, dan heb je met een tas die gemaakt is van gerecyclede niet alleen een exemplaar dat duurzaam en goed is voor het milieu, maar ook een tas die goed schoon te houden is. Dit komt omdat de tas zowel aan de buiten- als binnenkant gemaakt is van gelamineerd canvas. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Zuinig genieten van je mobiel Tegenwoordig is een mobiele telefoon niet meer weg te denken uit ons leven. Het komt daarnaast erg handig uit in noodsituaties. Denk dan bijvoorbeeld aan wanneer je ‘s avonds laat... 27 maart 2020 - 12:55
Groot aantal zzp’ers treft slechte voorzieningen Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ondernemer te worden en starten een eigen bedrijf. De overheid lijkt de groei niet bij te kunnen benen... 24 september 2019 - 12:39
Waarom een luiertas zonder bloemetjesmotief ook kan Het is de angst van veel aanstaande ouders: bloemetjes en zoetsappige kleuren. Denk zachtroze en lichtblauw. Een verwachtingspatroon dat iemand de stuipen op het lijf kan jagen. Kan dat niet... 19 september 2019 - 16:51