Kerstklanken klingelen over de velden en straten

Gepubliceerd op: 19 december 2019 10:00
Gewijzigd op: 19 december 2019 9:23

Nieuwsbericht door: administrator
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

MIERLO - In de meeste West-Europese landen  valt de Eerste en Tweede Kerstdag dit jaar op woensdag 25 en donderdag 26 december. Kerst (Kerstmis) is het feest rond de geboorte van Jezus Christus en wordt door de christelijke gemeenschappen uitgebreid als familiefeest gevierd.

Nauwelijks is het Sinterklaasfeest voorbij of overal verschijnen de kerstversieringen. De winkelstraten worden versierd met verlichte kerssymbolen, sterren en met dennengroen. Overal in het dorp kun je kerstbomen, oliebollen, kerststukjes kopen. Voor de ramen van de huizen zie je gekleurde lichtsnoeren en sterren. Hoe korter de dagen worden, des te meer lichtjes worden er ontstoken. Ook thuis worden kransen van groene takken  met linten opgehangen.

Kerstmis 
Dan is het 24 december en wordt er in veel gezinnen kerstavond gevierd. De kerstboom staat opgetuigd, vol lichtjes, versieringen zoals ballen, engeltjes, klokjes, met bovenop een glimmende piek. Onder de kerstboom staat de kerststal met Maria en Jozef rondom de kribbe met het Kindeke in het midden van de schamele stal. Ook de os en ezel en de schaapjes met hun herders ontbreken niet. Je woning wordt ook versierd met dennengroen, veel kaarsen, kerststukjes en kerst- en nieuwjaarskaarten. 

Er wordt van alles in huis gehaald om het met Kerstmis nog gezelliger te maken. Zonder kerstboom en kaarsen is het kerstfeest evenwel niet compleet. Op veel straathoeken kun je kerstbomen kopen en wie niet van al die uitgevallen dennennaalden in huis houdt, koopt een opvouwbare plastic kerstboom, die jaren meegaat. Vroeger prijkten er echte kaarsjes in de boom, maar deze zijn nu vervangen door led lichtjes.  

Op scholen en in instituten wordt een paar dagen voor Kerstmis ook kerstfeest gevierd, met een kerstspel, waarin het kerstgebeuren wordt nagespeeld, of met een kerstverhaal dat meestal over opoffering, naastenliefde en vrijgevigheid gaat. Of leerkrachten bezoeken met de leerlingen de fraaie kerststal in de  kerk.  Er wordt gezongen tijdens het bezoek aan de kribbe. Met het Hoogfeest van Kerstmis worden er diverse  kerstklanken aangeheven en/of  gezongen.  ‘Het Stille Nacht, alles slaapt…’ klinkt over de velden.

Foto: Kerstklanken klingelen over de velden en straten (bron foto: Harrie van der Sanden).


Dit nieuwsbericht is 161 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X