Bouwwerkzaamheden in Geldrop, hier krijgt De Jonkvrouw vorm. (Foto: Corinna Romanesco)

'Bouw winkels en kantoren om tot woningen'

woensdag 21 juli 2021 - 08:54|Martin de Bruijne

GELDROP-MIERLO – Bouw leegstaande winkels en kantoren om tot woningen. Een meerderheid van de deelnemers aan het panelonderzoek TipGeldropMierlo over wonen in de gemeente ziet dit als een mogelijkheid iets te doen aan het woningtekort. Ideeën zijn er volop.

Bijna zestig procent van de panelleden ziet wel wat in het ombouwen van winkels, kantoren en leegstaande panden tot woningen of appartementen. Zo wil een van de panelleden het voormalige gemeentehuis in Mierlo om laten bouwen tot appartementen voor jongeren De voormalige brandweerkazerne in Mierlo is een andere locatie. “Een beetje vaart maken! Kijk bijvoorbeeld eens naar de voormalige bandweerkazerne in Mierlo. Die staat al lang leeg, daar hadden al lang seniorenwoningen gebouwd kunnen worden.”
Ook in Geldrop zien deelnemers aan het onderzoek mogelijkheden. “Appartementen voor ouderen in het oude Tiger kantoor bij de voetbalvelden dat nu leegstaat. In het fabrieksgedeelte daarachter kunnen zorgappartementen gebouwd worden.” Een opvallende suggestie is centrum Hofdael. “Maak van Hofdael jongerenwoningen. Zo ben je meteen van de tekorten daar af en heb je een mooi complex dicht bij het centrum”, geeft een van de deelnemers aan.
Niet alle kansen worden benut, denken deelnemers. Boven de nieuwe Lidl aan de Wielewaal had makkelijk woonruimte gekund. “Nu gaat die ruimte verloren.”
Aan het panelonderzoek deden 369 mensen mee. Iets meer dan veertig procent stelt dat er een woningtekort is, er moet vooral gebouwd worden voor starters en ouderen. Meer huurwoningen willen verschillende panelleden. “Voor tweeverdieners met een ruim salaris is er genoeg. Maar als je binnen Geldrop wilt verhuizen vanuit een huurhuis kom je niet aan bod”, stelt een deelnemer aan het onderzoek.
Meer bouwen voor starters en senioren zorgt voor meer doorstroming, denken panelleden. “Vooral voor doorstroming van senioren die comfortabel kleiner willen gaan wonen zijn er niet veel opties.”

Doorstromen
Een ander panellid: “Ik zou graag doorstromen naar iets groters waardoor mijn woning beschikbaar komt voor een starter. Er is echter zo weinig aanbod in Geldrop dat ik momenteel geen kans zie om door te stromen.” Lang niet alle deelnemers aan het onderzoek willen volop bouwen. “Niet alle winkels ombouwen, we houden geen centrum over”, stelt een panellid.
“Geen massale woonwijken zonder privacy. Het werkt burenruzies in de hand”, waarschuwt een ander. En niet alles moet volgebouwd worden, waarschuwen meerdere deelnemers aan het onderzoek. “Ga geen huizen bouwen op tennisbanen en veldjes. Laat wat er is in tact.” Panelleden vragen om meer creativiteit. Tiny houses bouwen, denken aan woongroepen. Projectontwikkelaars moeten minder mogelijkheden krijgen, er moet meer ruimte komen voor gezamenlijk bouwen door particulieren.
Via het panel TipGeldropMierlo kunnen inwoners van de gemeente hun mening kenbaar maken over onderwerpen die leven in de samenleving. Wil je ook meedenken? Ga naar www.tipgeldrop-mierlo.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

De Hobbelende Geit heeft vrienden GELDROP – Meer dan honderd jaar oud en nog altijd razend populair. De antieke kermisattractie De Hobbelende Geit draaide weer volop rondjes tijdens de kermis in Geldrop. Om De Geit... 15 september 2021 - 10:47
Vrees voor veel meer vrachtverkeer GELDROP/NUENEN – Grote zorgen in Geldrop-Mierlo over ontwikkelingen bij de buren. Nuenen wil een bedrijventerrein op Eeneind laten ontwikkelen en dat zal zorgen voor veel meer vrachtverkeer. Ook dwars door... 14 september 2021 - 21:27
Tweede Monumentenfestival in Geldrop en Mierlo GELDROP-MIERLO – Weefdemonstraties, , muziek, molens die te bezoeken zijn en een preview van het Diorama Geldrop 1921. Stichting Cultuur Aan de Dommel presenteert zaterdag 11 en zondag 12 september... 10 september 2021 - 09:04
Eerste triatlon Geldrop sportief en gezellig GELDROP - Het begin van een traditie. Dat spraken meerdere mensen zaterdag uit bij de eerste Geldropse triatlon. Zeventig mensen deden mee aan de fun-triatlon. De afstanden waren beduidend korter... 4 september 2021 - 19:08
'Sport is mijn reddingsboei gebleken' NUENEN – Ze staat voor de grootste sportieve uitdaging van haar leven. Medea van Kampen uit Nuenen doet zondag 12 september mee aan de Ironman in Nice, een hele zware... 2 september 2021 - 08:55
Celstraf geëist tegen medewerker ambulance GELDROP – Het Openbaar Ministerie eist zes maanden cel tegen een man uit Geldrop. De man, een ambulancemedewerker, zou een vrouw meerdere keren hebben aangerand. Het voorval was in 2019... 25 augustus 2021 - 12:53