Provincie fluit gemeenten terug: ‘Zon op dak moet altijd voorrang krijgen’
BRABANT – De provincie stelt paal en perk aan overijverige gemeenten waar, in hun zoektocht naar hernieuwbare energie, te snel naar zonneparken op (agrarische) grond wordt gegrepen. Het provinciebestuur zal er strenger op toezien dat gemeenten zon op dak waar mogelijk voorrang geven. “Daar moeten we gewoon ontzettend scherp op zijn.”
In het provinciaal beleid is nu al opgenomen dat gemeenten de zonneladder moeten hanteren bij vergunningaanvragen voor zonneparken. Deze ladder biedt een overzicht van de meest en minst wenselijke vormen van zonne-energie. Zo worden panelen op dak geprefereerd, terwijl productieve landbouwgrond als laatste redmiddel wordt gezien. Maar ondanks die provinciale randvoorwaarde kiezen veel gemeenten tóch voor agrarische percelen. Zoals onder meer de gemeente Someren, die eerder al voor meerdere percelen groen licht gaf.
'We moeten echt als waakhond dienen en waar nodig ingrijpen', Statenlid Hermen Vreugdenhil
Daarom dat Provinciale Staten nu orde op zaken willen stellen. Het moet afgelopen zijn met die gemeentelijke willekeur, zo werd Gedeputeerde Staten vorige week vrijdag meegegeven. “We moeten echt als waakhond dienen en waar nodig ingrijpen. De gedeputeerde heeft toegezegd het instrumentarium daarvoor maximaal te benutten”, zegt Statenlid en initiatiefnemer Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie). Daarom moeten gemeenten bij een vergunningaanvraag voortaan het potentieel aan geschikt dakoppervlak in de regio inzichtelijk maken. Ook dient er een inventarisatie te komen van alle initiatieven voor zon op dak, en moet de beschikbare netcapaciteit in beeld worden gebracht. Daarmee kan dan worden gegarandeerd dat de gewenste vorm voorrang krijgt. Het provinciaal besluit zal geen gevolgen hebben voor vergunningen die al zijn verleend.
Cowboys
Vreugdenhil waarschuwt tevens voor de cowboypraktijken die vaak achter vergunningaanvragen schuilgaan. Want zonneparken zijn inmiddels big business. Opportunistische bedrijven vragen bijna lukraak vergunningen aan voor percelen verspreid door het land, en hebben ze beet, dan slurpen ze ook een deel van de netcapaciteit op. Althans, op papier. “Na vergunningverlening wordt het potentieel van het park bij Enexis vastgelegd, terwijl veel van die parken nog niet zijn gerealiseerd. Daardoor kan het zijn dat er op papier geen ruimte meer is voor initiatieven op dak”, aldus Vreugdenhil. Ook dat vindt een meerderheid van Provinciale Staten daarom een ongewenste ontwikkeling, waartegen moet worden opgetreden. ‘We moeten echt als waakhond dienen en waar nodig ingrijpen’, Statenlid Hermen Vreugdenhil