Training voor de pupillen bij Braakhuizen. (Foto's: Arjan de Man)

Voetbalclub Braakhuizen bouwt aan toekomst

dinsdag 10 november 2020 - 21:26|martin de bruijne

GELDROP – De competitie ligt stil, de kantine blijft dicht. Het zijn moeilijke tijden voor veel sportclubs. Bij SV Braakhuizen in Geldrop proberen ze te kijken naar wat er wel kan. De voetbalclub biedt ouders die jonge spelers begeleiden een training aan en organiseert technische trainingen voor de pupillen. “De situatie is moeizaam, maar zeker niet uitzichtloos.”

In andere tijden was er bij SV Braakhuizen in Geldrop vaak iets te doen. Natuurlijk tellen de sportieve prestaties, maar Braakhuizen is ook een gezelligheidsvereniging. De club organiseert veel activiteiten voor jong en oud. Nu is alles anders. Is er een streep gegaan door heel veel activiteiten en toernooien. Is de competitie al snel weer stilgelegd.

Voetbalkennis
Braakhuizen blijft flink aan de weg timmeren en wil vrijwilligers optimaal betrekken bij de vereniging. Zo heeft de club een professioneel voetbalbedrijf ingeschakeld om begeleiders te trainen. Braakhuizen heeft, net als veel amateurverenigingen, moeite om aan voldoende vrijwilligers te komen. “Denk hierbij onder meer aan trainers en begeleiders voor met name pupillenteams. Veelal wordt dit opgevuld door goedwillende ouders die beperkt zijn in echte voetbalkennis. Om vooral de trainers van deze teams wat handvatten te bieden hebben we de hulp ingeroepen van een professioneel voetbalbedrijf”, legt Theo van Leeuwen van SV Braakhuizen uit. De beginnende trainers leren in vier weken de basisprincipes van pupillentraining. “Daarmee enthousiasmeren we ze om ook in de toekomst van waarde te kunnen zijn voor de jeugd van onze vereniging. Door de trainerskwaliteit te verhogen hopen we de ook jeugd te stimuleren zich langer te binden”, Stelt Van Leeuwen.

Dribbelen en trappen
Voor de pupillen tot en met dertien jaar heeft Braakhuizen zes technische trainingen georganiseerd, ook met professionele begeleiding. Nyron Wau, oud speler van onder meer PSV en Willem II en voormalig jeugdspeler van Braakhuizen verzorgt met zijn team de trainingen. De jonge spelers krijgen basisvaardigheden als dribbelen, passen en traptechniek aangeleerd.

Voetbalplezier
Van Leeuwen: “als club is het voor ons erg lastig om leden te blijven binden aan de vereniging. We proberen, daar waar de regels het toelaten, eenieder zoveel mogelijk trainingscapaciteit te bieden waardoor er nog enige vorm van voetbalplezier kan blijven bestaan.” Makkelijk is dat in deze tijd niet. “Gezien het feit dat bij SV Braakhuizen gezelligheid en laagdrempeligheid naast voetbalprestaties hoog in het vaandel staan is dit moeilijk te realiseren.”
Het bestuur probeert zoveel mogelijk contact te houden met de leden en hoopt dat de situatie snel beter wordt. “De situatie is moeizaam, maar zeker niet uitzichtloos. Onze leden kennende zullen we ook dit gezamenlijk overleven en samen de draad weer oppakken als het weer mogelijk is”, geeft Van Leeuwen aan.
Leden en sponsoren zijn in ieder geval erg loyaal, blijkt uit het verhaal van Van Leeuwen. Er zijn tot nu toe nog weinig afmeldingen en het innen van de contributie levert geen problemen op.  

Passende oplossing
Wel zijn er enige zorgen voor de volgende contributieronde. “Vooral de senioren, veteranen en walking voetballers zijn wel erg hard getroffen door de regels ,zij zijn  daardoor erg weinig tot niet in de gelegenheid geweest gebruik te maken van de faciliteiten. Wij hopen dan ook deze keer weer een beroep te kunnen doen op hun loyaliteit en samen tot een passende oplossing te komen.”
Het bestuur hoopt dat leden niet hun lidmaatschap tijdelijk stopzetten. “Vooral organisatorisch wordt het een groot probleem als leden massaal opzeggen en zich weer aanmelden als de kust veilig is. Denk hierbij vooral aan indelen van teams en het zoeken van trainer en begeleiders. Wij hopen in deze dan ook weer op enig begrip van onze leden.”

Kantine
Sportverenigingen hebben het in coronatijd zwaar. Bij veel clubs staan de financiën onder druk. De inkomsten lopen terug en de kosten blijven doorlopen. “Het sluiten van de kantine heeft ook bij ons een enorme impact op financiële situatie. De kantine is naast contributie en sponsoring de grootste bron van inkomsten. Naast het missen van deze inkomsten gaan vaste kosten als  K.N.V.B en terreinhuur gewoon door”, geeft Van Leeuwen aan. De gemeente heeft volgens Van Leeuwen gelukkig laten weten mee te willen denken over de kosten van terreinhuur. Over de sponsors van de voetbalclub is Van Leeuwen lovend. “We ervaren veel steun van onze vele sponsoren. Veel kleine bedrijven en horecazaken die ondanks dat ze ook de financiële gevolgen ervaren, ons niet laten vallen Chapeau voor hen.” SV Braakhuizen heeft de laatste jaren enige reserves op kunnen bouwen zodat ze  op dit moment nog redelijk financieel gezond zijn. “Maar ook voor ons moet deze situatie niet te lang gaan duren anders gaan ook wij het voelen.”, besluit Van Leeuwen. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Burgemeester helpt Sinterklaas MIERLO – Vorige week heeft burgemeester Jos van Bree van Geldrop-Mierlo tekeningen opgehaald van de kinderen van de Kindcentrum De Kersentuin in Mierlo om deze aan Sinterklaas te overhandigen. Voor... 25 november 2020 - 13:56
Sjiep blijft ambassadeur GELDROP-MIERLO - Dit jaar ging de derde editie van SamenLoop voor Hoop Geldrop-Mierlo niet door. Deze week is bekendgemaakt dat de nieuwe datum in juni 2022 zal liggen. Sjiep blijft... 25 november 2020 - 11:45
Klus bijna klaar GELDROP - Het is bijna klaar. De sloop van Winkelcentrum Wielewaal in Geldrop nadert het einde. Dinsdag is flink vooruitgang geboekt. Aan het eind van de dag stond alleen het... 24 november 2020 - 17:23
Brandlucht door technische storing GELDROP - De brandweer van Geldrop is woensdagavond even na zes uur opgeroepen vanwege een brandlucht bij een van de appartementencomplexen in De Burght. In een trappenhal van het complex... 18 november 2020 - 20:29
Provincie fluit gemeenten terug: ‘Zon op dak moet altijd voorrang krijgen’ BRABANT – De provincie stelt paal en perk aan overijverige gemeenten waar, in hun zoektocht naar hernieuwbare energie, te snel naar zonneparken op (agrarische) grond wordt gegrepen. Het provinciebestuur zal... 18 november 2020 - 12:04
Sloop in volle gang GELDROP – De sloop van Winkelcentrum Wielewaal in Geldrop is in volle gang. Er is inmiddels een flinke ‘hap’ uit het midden weg. De sloop van het winkelcentrum gaat enkele... 18 november 2020 - 08:57